Antiikki


Antiikki
 

- Antiikki on aikakausi erityisesti kreikkalaisessa ja roomalaisessa historiassa, n. 800 eaa. – 500 jaa.

- Antiikin ajaksi kutsutaan muinaisen Kreikan ja Rooman suuruuden aikaa.

- Ajanjaksoa pidetään merkittävänä, koska katsotaan, että länsimainen sivistys ja yhteiskunta juontavat juurensa antiikista.

- Antiikin aikaan luotiin monia keksintöjä, tyylejä ja tapoja. Siltä ajalta ovat peräisin myös latinalaiset aakkoset, joita käytetään esimerkiksi Suomessa.

Kreikka


- Kreikan kirjallisuus on saanut vaikutteita sitä ympäröivistä maista, kuten Egyptistä ja Vähä-Aasiasta.

- Kreikassa kehittyi vielä nykyisinkin tunnettuja kirjallisuuden lajeja, kuten mytologia, komedia, filosofia ja lyyrinen runous.

- Antiikin Kreikan aikaan oli monia kuuluisia kirjailijoita

• Homeros (n. 700-luku eaa.)
• Sofokles (496 eaa.- 406 eaa.)
• Platon (427 eaa. – 347 eaa.)
• Aristoteles (385 eaa. – 32)

-Aristoteles oli yksi antiikin ajan merkittävimmistä henkilöistä. Hän kirjoitti paljon taiteesta useissa teoksissaan ja loi Runousopin, joka keskittyi tragediaan ja epiikkaan.

-Runousoppi eli Poetiikka oli Aristoteleen ainoa pelkästään taiteeseen keskittyvä teos, joka perustuu kriittiseen asenteeseen Platonin ajattelua kohtaan.

-Toisin kuin Platon, Aristoteles tutkii mitä on itse runous, erityisesti tragediassa ja epiikassa.

- Platonin kirjoitukset ovat aikansa parasta proosaa ja niissä hän aloitti filosofisen dialogin ilmaisumuotona

- Platonin mukaan järkevä keskustelu on mahdollista myös erilaisten näkökulmien kesken ja dialogeissa kahden keskustelijan suhde on 'philos' eli ystävyys.

- Monissa Homeroksen teoksissa esiintyy homerolaista kerrontaa, joka on täynnä hidastuksia, poikkeamia ja episodeja. Homerolaisen epiikan eli kertovan kaunokirjallisuuden peruspiirteitä ovat toistot ja saman asian eri ilmaukset.

- Homeroksen tunnetuimmat teokset Odysseia ja Ilias eroavat toisistaan huomattavasti. Odysseian kerronta on arkisempaa ja kevyempää kuin sotaisan Iliaksen. Molemmissa teoksissa on kuitenkin käytetty antiikin ajan teoksille ominaista heksametriä, joka tuo pitkällä runomitalla ja kuusitavuisilla säkeillä kerrontaan rauhallisuutta.

- Homerolainen vertaus selkeyttää ja havainnollistaa tapahtumia eli se pyrkii laajentamaan vertausta myös vertauskohdan ulkopuolelle eeppiseksi laajaksi kuvaukseksi. Katkelma Homeroksen teoksesta Ilias:
"Laulaos, oi runotar, viha Peleun pojan Akhilleun turmiokas, mi akhaijeja löi lukemattomin tuskin, monta mi Hadeen luo väkivoipaa sielua syöksi sankarien, heist’ itsestään teki koirien riistan, lintujen eineen – Zeun sepä täyttihe neuvo ja päätös, kerta kun ensistään sopurikkoon Atreun poika, miesten valtias, riitautui sekä aimo Akhilleus.” (suom. Otto Manninen)

- Teatterin alkuperä on Kreikassa, jossa sen uskottiin olevan leikkiä, joka on tarkoitettu katsottavaksi. Sen korkein kukoistus oli 400-luvulla, jolloin syntyi kreikkalaisen draaman kolme lajia: tragedia, komedia ja satyyrinäytelmä.

- Antiikin ajan komedia jaetaan Aristofaneen vanhaan komediaan ja Menandroksen uuteen komediaan.

-Vanhassa komediassa näytelmän keskipiste oli usein kaupunki ja koko kaupunkivaltion elämänmeno, jonka takia komedia koettiin hyvin poliittiseksi. Tuon ajan yksi merkittävimmistä komediakirjailijoista oli Aristofanes teoksillaan Pilvet ja Babylonialaiset.

- Uudelle komedialle keskeistä oli nuoren naisen ja miehen välinen kiinnostus. Näytelmistä katosivat poliittiset viittaukset eivätkä ne enää keskittyneet Aristofaneen tapaan henkilökohtaisiin ja ajankohtaisiin herjoihin. Uuden komedian ajan yksi tunnetuimmista kirjailijoista oli Menandros teoksellaan Ärmätti.


Rooma

- Antiikin Rooman kirjalliuus jakautuu viiteen eri kehitysvaiheeseen.

1. arkaainen aika 240-80 eKr.
2. tasavallan loppuaika 80-30 eKr.
3. Augustuksen aika (ns. kulta-aika) 30 eKr. – 14 jKr.
4. hopea-aika 14-120 jKr.
5. myöhempi keisariaika 120-500 jKr.

- Roomalainen kirjallisuus vaikutti noin 240 eKr.- 500 jKr. ja kirjallisuus on kirjoitettu pääosin latinaksi ja se oli sirpaleista ja epäyhtenäistä.

- Kirjallisuuden syntyyn vaikutti ratkaisevasti Kreikan kirjallisuus, taide, mytologia ja filosofia. Kreikkalaisesta kirjallisuudesta omaksuttujen tyylilajien ja teemojen rinnalla roomalaisten omat uudistukset jäivät melko vähäisiksi.

- Rooman kirjallisuutta on säilynyt paremmin kuin Kreikan, esim. Vergiliuksen tuotanto on säilynyt kokonaan.

- Roomalaisen kirjallisuuden jälkivaikutus on huomattavan suuri, sillä antiikin kulttuuriperintö on välittynyt myöhemmille Länsi-Euroopan kansoille roomalaisten kautta.

- Antiikin Rooman aikaisia kirjailijoita ja runoilijoita oli monia. Kuuluisimpia heistä ovat mm.
• Quintus Horatius Flaccus 65-8 eaa.
• Publius Trentius Afer 190-159 eaa.

- Horatius oli yksi merkittävimmistä latinaksi kirjoittavista runoilijoista. Hän kuului Maecenaksen ylläpitämään kirjailijapiiriin. Yksi hänen tunnetuimmista teoksistaan on Ars poetica eli runotaide.

- Trentius oli puolestaan roomalainen komediakirjailija. Hän ei kirjoittanut näytelmiään kirjakielellä, kuten tuolloin oli tapana, vaan puhekielellä eli kansan käyttämällä vulgaarilatinalla.

- Hänen kirjoittamia komedioita ovat: Adelphoe, Andria, Eunuchus, Heauton Timorumenos, Hecyra ja Phormio.

- Roomalaiset omaksuivat kreikkalaista kulttuuria, kuten kirjallisuudenlajeja, muokaten niitä kuitenkin omiin tarpeisiinsa. Katkelma Lucretiuksen teoksesta De rerum natura:

"...Toisekseen, nuo huomasivat oloseikkojen taivaan järjestyksessään sekä vuoden vaihtuvan aikain, vaan ei tienneetkään, mikä kaikkeen siihen on syynä. Siis pakopaikkana vain oli tuo: jumaloille on kaikki suotu ja vaikuttaa pyhä näiden sallima kaiken [...] Toisekseen, kenen ei jumalain voi kammous mieltä jähmettää, kenen ei jäsenet alas raueten vaivu, kärvenneen maan kun tärisyttää ukkosen vaaja hirveä iskullaan, jyry halkoo valtavan taivaan?..." (Viides kirja, suomentanut Paavo Numminen)

- Vergilius (70-19 eKr.) oli roomalainen runoilija ja hänen pääteoksia olivat Bucolica, Georgica ja Aeneis.
• Bucolica oli Vergiliuksen esikoisteos, kokoelma paimenrunoja.
• Georgica on panteistishenkinen luonnoneepos ja opetusrunoelma.
• Aeneis oli Vergiliuksen teoksista suurin. Teoksen tehtävänä oli luoda yhteinen Rooman henki, kansalaissotien jälkeen. Teoksen pääpaino myyttisessä historiassa.

-Cicero oli Rooman tasavaltakauden keskeisin kirjailija
• Kirjoitti esseitä, puheita, kirjeitä ja filosofiaa, mutta oli ensisijaisesti poliitikko.


http://www.youtube.com/watch?v=elERNFoEf3Y

Lähteet:
http://www.jyu.fi/taiku/aikajana/kirjallisuus/ki_antiikki.htm
http://fi.wikipedia.org/wiki/Vergilius http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Publius_Vergilius_Maro1.jpg
http://ngophotos.dodo.org/?view=gallery&cat=385&image=106
http://fi.wikipedia.org/wiki/Platon
http://fi.wikipedia.org/wiki/Horatius

2 kommenttia:

Linda kirjoitti...

Tärppi kokeeseen: perehdy huolella kolmen kirjallisuuden päälajin historiaan antiikin aikana. Päälajithan ovat kertomakirjallisuus (epiikka), runous (lyriikka) ja näytelmä (draama). Tee myös itsellesi selväksi, mitä jumaltarusto tarkoittaa sekä mitä ovat Ilias ja Odysseia. Valitse myös kaksi antiikin ajan kirjaililijoista, näytelmäkirjailijoista tai runoilijoista ja opettele heidän nimensä sekä muutama heidän kuuluisimmista teoksistaan.

Linda kirjoitti...

Työnne on laaja ja olette hyödyntäneet hienosti useampia lähteitä. Mainitsette antiikin tärkeimpiä kirjailijoita, kuten Homeros, Aristoteles ja Vergilius. Homeroksen eepokset jäävät kuitenkin esittelemättä. Näytelmän synty ja historia jäävät hieman epäselväksi. Näytelmästä olisi ollut oppikirjassa selkeä opetusteksti. Oppikirjasta olisitte voineet poimia näytteeksi esim. antiikin aikaista runoutta.

Kuvat ja sitaatit elävöittävät työtänne. Esiintymisenne oli selkeää ja rauhallista. Kuitenkin esitystä varten olisitte voineet hieman "opetella ulkoa" työnne sisältöä. Nyt luitte sanomisenne suoraan blogista.

Arvosana työstä on H 1/2