Postmodernismi

-Postmodernismi on taiteen ja filosofian suuntaus. Postmodernismista alettiin puhua Virallisesti ensimmäistä kertaa 1960-luvulla ja se on jatkunut tähän päivään saakka. -Populaarikultturin merkitys kasvoi

-Viestimet muuttuivat pikku hiljaa massamediaksi

Kulttuuri kansainvälistyi voimakkaasti.

-Postmodernin yhteiskunnan on katsottu koostuvan yhä moninaisemmista ja alati vaihtuvista osakulttuureissa

-Postmodernismi on käsitteenä kyseenalainen, koska sitä eletään tällä hetkellä ja sen käsite muuttuu kaiken aikaa, siksi sitä on vaikea määritellä

-Postmodernismi on aikamme tyyli, joka syntyi reaktiona edelliselle tyylisuunnalle eli modernismille.

-Se on selvästi modernismin vastakulttuuria

-Siinä korostuvat toisto, jäljittely sekä populaarikulttuuri.

-Postmodernissa erilaiset tyylilajit sekoittuvat ja tyypillistä on kaiken, jopa postmodernismin itsensä, parodiointi.

 
Postmodernismi näkee taiteen tuottajana, ympäröivää yhteiskuntaa yhteiskuntaa kommentoivana ja siihen osallistuvana ilmiönä. Se hyväksyy pinnan, lainailun, toiston, intertekstuaalisuuden ja kitsin. Se hyväksyy myös epämukavan taiteen. Sillä on tapana nostaa esiin monikulttuurisia teemoja. Yleensä ei noudata yhtenäistä tyyliä. Se leikittelee prosessinomaisuudella, koristeellisuudella ja rituaaleilla. Asettaa katsojalleen kysymyksiä taiteen olemuksesta ja sen merkityksestä ihmiselle tässä ajassa. Se nostaa esiin pienet tarinat sekä tiettyyn aikaan ja paikkaan sitoutuneet kertomukset.

 
Postmodernismille on tyypillistä, että kaikki kyseenalaistetaan. Usko sekä objektiiviseen että subjektiivisenkin totuuteen murentuu lopullisesti; koska todellisuus on keinotekoinen merkkien ja mielikuvien kautta välittyvä, yhteistä todellisuutta ei ole; yksilölläkään ei ole pysyvää identiteettiä, se on olemassa vain merkkien välittämänä ja luodaan aina uudelleen.



Postmoderni kirjallisuus

Moninainen postmoderni kirjallisuus sekoittuu osaksi aiempaa kirjallisuutta. Ominaista on intertekstuaalisuus ja erilaisten tyylilajien sekoittaminen. Postmoderni teksti on tietoinen itsestään ja fiktiivisyydestään sekä tietoisuus. Postmoderni kirjallisuus jakautuu useisiin alaluokkiin eikä selvästi ilmene tietynlaisena kirjallisuutena. On kuitenkin tyylilajeja, jotka ovat nousseet esiin vasta postmodernismin aikana. Näitä ovat esimerkiksi science fiction ja maaginen realismi. Postmoderni kirjallisuus on korostanut kirjallisen todellisuuden keinotekoisuutta muun muassa itsensä tiedostavan sepitteellisyyden eli metafiktion kautta.

Kirjallisuudessa postmodernia edustavat mm. Kurt Vonnegut, John Barth ja Donald Barthelme,Italo Calvino, Umberto Eco, Salman Rushdie ja Samuel R. Delany.

 
Postmoderni filosofia

 
Postmodernismi on saanut vaikutteita ranskalaisesta filosofiasta. Postmodernilla voidaan viitata esim. taloudellisiin, taiteellisiin tai kirjallisiin ilmiöihin. Postmodernismia kehitettiin yhdistämään näitä merkityksiä. Postmodernismi arvostelee valistuksen ja modernin “hankkeisiin”. Postmodernismissa modernismin aikaiset”suuret kertomukset” ovat menettäneet arvonsa. Postmodernismin arvostelijoiden mukaan monet postmodernistit hylkäävät ajattelun ja keskustelun järkiperäisyyden arvioinnin tunnusmerkit. Tämä johtaa heidän mukaansa siihen, että lopulta kuka tahansa voi sanoa tai tehdä mitä vain (johtaisi myös relativismiin, jossa järki, totuus ja moraali ovat kokonaan suhteellisia).



Video:


 

Lähteet:

www2.amk.fi

fi.wikipedia.org

opinnot.internetix.fi

users.edu.turku.fi

särmä: suomen kieli ja kirjallisuus

1 kommentti:

Linda kirjoitti...

Työnne sisältää paljon tietoa, mutta lukija jää pohtimaan, oletteko itsekään aivan tietoisia, mistä olette kirjoittaneet. Oletteko ymmärtäneet työnne sisällön?

Postmodernismin ydin välittyy työstänne, mutta työ olisi kaivannut paikoitellen huolittelua. Nyt tekstissä on jonkin verran huolimattomuusvirheitä.

Esityksessänne olisitte voineet kertoa asioita myös omin sanoin. Nyt sorruitte lukemaan tekstin aivan suoraan blogista. Näyttämänne katkelma Tuntematon sotilas -näytelmästä havainnollisti kuitenkin hienosti postmodernin kokeilevaa, uusia ilmaisumuotoja etsivää luonnetta.

Lähteet olette merkinneet työhönne, mutta lähdetiedot pitäisi olla tarkemmat.

Työnne arvosana on T.